چرا کانادا می تواند به ابرقدرت بعدی انرژی هسته ای تبدیل شود


NexGen یک عکس هوایی از محل معدن NexGen در حوضه Athabasca در شمال ساسکاچوان. چشم انداز عمدتاً جنگلی است و سازه های کاری در زمین های پاک شده در وسط قرار دارند. NexGen

عملیات NexGen در حوضه دورافتاده آتاباسکا کانادا

اورانیوم به لطف تمرکز مجدد بر انرژی هسته ای به عنوان راه حل بحران آب و هوا در حال بازگشت است. کانادا، غنی از ذخایر با عیار بالا، می تواند به یک “ابرقدرت” هسته ای تبدیل شود. اما آیا پتانسیل آن قابل تحقق است؟

لی کوریر نزدیک به دو دهه در استخراج اورانیوم کار می کرد که متوجه یک تغییر چشمگیر شد.

در سال 2011، فاجعه نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما در ژاپن به شدت به دیدگاه جهان در مورد انرژی هسته‌ای آسیب وارد کرد و قیمت فلز سنگین – یک جزء حیاتی برای سوخت هسته‌ای – کاهش یافت.

اما در پنج سال گذشته، با افزایش بیش از 200 درصدی قیمت جهانی اورانیوم، یکی از کالاهای با عملکرد برتر در سال جاری، شاهد تغییر مسیر بوده است.

آقای کوریر، تاجر استرالیایی الاصل، این را مدیون تغییر نگرش می داند که بلافاصله پس از آن که بیل گیتس، بنیانگذار مایکروسافت، انرژی هسته ای را “ایده آل برای مقابله با تغییرات آب و هوا” در سال 2018 اعلام کرد، آغاز شد.

چهار سال بعد، سپس –بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، سیاستی را پیش برد تولید حداقل 25 درصد انرژی کشور از طریق هسته ای.

مدت کوتاهی پس از آن، اتحادیه اروپا رای به اعلام انرژی هسته ای سازگار با آب و هوا داد.

این رویدادها برای صنعت اورانیوم “کاتالیزوری” و نقطه عطفی برای شرکت آقای کوریر NexGen بود که در پشت بزرگترین معدن اورانیوم در حال توسعه در کانادا قرار دارد.

او گفت که تلفن او با تماس های سرمایه گذاران در سراسر جهان شروع به زنگ زدن کرد – چیزی که “در 17 سال گذشته من در صنعت هرگز اتفاق نیفتاده بود.”

NexGen هد شات حرفه ای از لی کوریر که لبخند می زند، کت کت و شلوار خاکستری، پیراهن دکمه دار آبی روشن و کراوات آبی تیره خالدار.NexGen

لی کوریر رئیس NexGen است که بزرگترین معدن آن در کانادا است

NexGen که پروژه آن در حوضه دورافتاده و غنی از اورانیوم آتاباسکا در شمال ساسکاچوان واقع شده است، اکنون ارزشی نزدیک به 4 میلیارد دلار (2.98 میلیارد پوند) دارد، علیرغم این واقعیت که معدن حداقل تا سال 2028 از نظر تجاری عملیاتی نخواهد شد.

اگر به طور کامل توسط رگولاتورها تایید شود، پروژه NexGen به تنهایی می تواند کانادا را به سمت تبدیل شدن به بزرگترین تولید کننده اورانیوم در جهان در دهه آینده سوق دهد و قزاقستان را از رتبه اول حذف کند.

شرکت‌های دیگر نیز به ساسکاچوان هجوم آورده‌اند تا از این رونق سرمایه‌گذاری کنند و پروژه‌های اکتشافی خود را در منطقه آغاز کنند، در حالی که بازیکنان موجود معادن غیرفعال را دوباره باز کردند.

شرکت‌های معدنی کانادا با منابع غنی خود، این کشور را نقش مهمی در آینده انرژی هسته‌ای ایفا می‌کند و تقاضا برای اورانیوم را برآورده می‌کند که پس از نزدیک به دوجین کشور در حال افزایش است. در کنفرانس آب و هوای COP28 متعهد شدند که انرژی هسته ای خود را سه برابر کنند خروجی تا سال 2050

انرژی هسته ای اغلب به دلیل انتشار کربن پایین آن در مقایسه با منابع دیگر مانند گاز طبیعی یا زغال سنگ مورد استقبال قرار می گیرد.

انجمن جهانی هسته ای تخمین می زند که 10 درصد انرژی تولید شده در سراسر جهان از منابع هسته ای تامین می شود، در حالی که بیش از 50 درصد هنوز توسط گاز یا زغال سنگ تولید می شود.

در COP29 امسال، در پی گزارش اخیر سازمان ملل که نشان می‌دهد سیاست‌ها و سرمایه‌گذاری‌های فعلی کمتر از آنچه برای کند کردن افزایش دمای جهانی لازم است، تمرکز بر افزایش بودجه برای پروژه‌های هسته‌ای بوده است.

نقش کانادا در تأمین این کالا با تهاجم روسیه به اوکراین، به‌ویژه برای ایالات متحده که به شدت به اورانیوم غنی‌شده روسیه برای راه‌اندازی راکتورهای هسته‌ای تجاری خود متکی بود، ضروری‌تر می‌شود.

آقای کوریر معتقد است معدن او می‌تواند برای آینده انرژی هسته‌ای آمریکا «کاملاً حیاتی» باشد، زیرا ایالات متحده اکنون به دنبال جایگزین‌هایی برای روسیه است، از جمله با افزایش اکتشاف در خاک خود.

اورانیوم را می توان در سرتاسر جهان یافت، اگرچه در کانادا، استرالیا و قزاقستان به شدت وجود دارد.

مارکوس پیرو، استاد مهندسی هسته‌ای در دانشگاه مک مستر، گفت: اما چیزی که منطقه آتاباسکا کانادا را منحصر به فرد می‌کند این است که اورانیوم آن به‌ویژه عیار بالایی دارد.

پروفسور پیرو گفت که کانادا قوانین سختگیرانه ای برای فروش اورانیوم خود به کشورهای دیگر وضع کرده است و موظف است از آن فقط برای تولید انرژی هسته ای استفاده شود.

او گفت که این کشور به دلیل توانایی آن در تولید سوخت هسته ای از معدن تا مرحله ساخت، به عنوان یک کشور هسته ای درجه یک نیز یاد می شود.

پس از استخراج، اورانیوم آسیاب می شود تا کیک زرد کلسینه شده تولید شود و سپس در تاسیسات کانادا یا خارج از کشور غنی سازی می شود تا سوخت راکتورهای هسته ای تولید شود.

پروفسور پیرو گفت: «ما اینجا در کانادا یک فروشگاه داریم، نه همه کشورها مثل آن».

طبق اعلام دولت کانادا، کانادا در حال حاضر دومین تولید کننده بزرگ اورانیوم در جهان است که تقریباً 13 درصد از کل تولید جهانی را به خود اختصاص می دهد. NexGen پیش بینی می کند که زمانی که معدن آن عملیاتی شود، آن را به 25٪ افزایش دهد.

در همین حال، Cameco که از سال 1988 در ساسکاچوان استخراج اورانیوم را انجام می دهد و 30 رآکتور هسته ای در سراسر جهان را تامین می کند، در اواخر سال 2022 دو معدن خود را برای افزایش تولید بازگشایی کرد.

تیم گیتزل، مدیرعامل این شرکت به بی‌بی‌سی گفت که معتقد است «کانادا می‌تواند یک ابرقدرت هسته‌ای در سراسر جهان باشد».

اما شور و شوق در مورد انرژی هسته ای خالی از منتقدان نیست.

برخی از گروه‌های زیست‌محیطی نگران هستند که پروژه‌های هسته‌ای بسیار پرهزینه هستند و با زمان‌بندی‌هایی همراه هستند که با فوریت بحران آب‌وهوایی مطابقت ندارند.

داده ها از انجمن جهانی هسته ای مستقر در بریتانیا نشان می دهد که 60 راکتور هسته ای در 16 کشور در دست ساخت هستند که بیشتر آنها در چین هستند و 110 راکتور دیگر در مراحل برنامه ریزی هستند.

انتظار می رود برخی از آنها امسال آنلاین شوند – برخی دیگر حداقل تا پایان دهه آماده نخواهند شد.

در همین حال، بیش از 100 نیروگاه هسته ای در دو دهه گذشته در سراسر جهان بسته شده اند، از جمله تنها نیروگاه هسته ای ایالت نیویورک که در سال 2021 به دلیل هزینه های عملیاتی بالا و نگرانی های زیست محیطی و ایمنی بازنشسته شد.

همچنین کارخانه ها در ماساچوست، پنسیلوانیا، و کبک، کانادا بسته شدند.

و تمام کانادا با صنعت اورانیوم این کشور موافق نیست.

بریتیش کلمبیا تامین اورانیوم خود را تامین می کند اما از سال 1980 به هیچ نیروگاه هسته ای یا معدن اورانیوم اجازه فعالیت در این استان را نداده است.

منتقدان همچنین نسبت به پسماندهای رادیواکتیو راکتورهای هسته ای برای نسل های آینده ابراز نگرانی کرده اند.

دیگران از دیگری می ترسند فاجعه در مقیاس فوکوشیماجایی که یک سونامی سه راکتور را از کار انداخت و باعث انتشار مواد بسیار رادیواکتیو و تخلیه انبوه شد.

پروفسور پیرو گفت: “ریسک صفر نیست، این مطمئن است” اگرچه می توان آن را کاهش داد.

اگرچه در بین عموم مردم احساسات متفاوتی در مورد آن وجود دارد، واقعیت این است که برق بسیار ایمن، بسیار قابل اعتماد و مقرون به صرفه در سراسر جهان تولید کرده است.

صنعت معتقد است که این فناوری هم امیدوارکننده و هم قابل دوام است.

آقای گیتزل از Cameco گفت که صنعت از اشتباهات ایمنی گذشته درس گرفته است.

او گفت: «و مردم در حال خرید هستند. می توانم به شما بگویم که ما در کانادا از حمایت عمومی زیادی از انرژی هسته ای برخورداریم.

نظرسنجی Ipsos در سال 2023 نشان می دهد که 55 درصد کانادایی ها از انرژی هسته ای حمایت می کنند.

Getty Images اتوبوس قرمز رنگ مدرسه در حال رانندگی در جاده ای مسکونی با دریاچه و جنگل در پس زمینه، عکاسی در شهر اورانیوم ساسکاچوان در سال 1975. گتی ایماژ

شهر اورانیوم که در این عکس در سال 1975 عکس گرفته شده است، زمانی خانه 2500 نفر بود

با این حال، رونق گذشته اورانیوم در کانادا به رکود چشمگیر تبدیل شده است.

در شمال معدن پیشنهادی NexGen، شهر اورانیوم قرار دارد که زمانی محل سکونت 2500 نفر در اواسط قرن بیستم بود. در سال 1982، یک شرکت بزرگ معدنی محلی به دلیل هزینه های بالا و بازار نرم اورانیوم، فعالیت خود را تعطیل کرد.

اکنون جمعیت شهر اورانیوم 91 نفر است.

اما سرمایه گذاران استدلال می کنند که تقاضای رو به رشد جهانی برای این کالا وجود دارد که فرصتی طلایی برای کانادا ایجاد می کند.

NexGen پیش بینی می کند که ساخت و ساز در معدن خود – که در انتظار مجوز از تنظیم کننده هسته ای فدرال کانادا است – در اوایل سال آینده آغاز شود.

آقای گیتزل می گوید که حدود 100 شرکت دیگر اکنون به طور فعال در ساسکاچوان برای یافتن سپرده ها کاوش می کنند.

هنوز مشخص نیست که چه زمانی در بازار عرضه می شود.

آقای گیتزل هشدار داد که برخی از شرکت ها در گذشته اکتشافاتی را آغاز کرده اند که هرگز به مرحله تولید نرسیده اند. جدول زمانی برای تایید پروژه های معدنی در کانادا نیز می تواند طولانی باشد.

او گفت: «ساخت یک معدن 5 تا 10 سال طول می‌کشد و تاکنون تنها معدن‌هایی که در حال بهره‌برداری هستند متعلق به ما هستند، بنابراین ما منتظر خواهیم بود و ببینیم که چگونه کار خواهد کرد.»

برای آقای کوریر، بسیار مهم است که پروژه او و دیگران در چهار سال آینده، هم برای کانادا و هم برای جهان، محقق شود.

او گفت: «در غیر این صورت، کمبود اورانیوم وجود خواهد داشت و متعاقباً بر قیمت برق تأثیر خواهد گذاشت.

دیدگاهتان را بنویسید